Thanks, Europese Unie! – De verkiezingen

Nog maar 3 dagen totdat Nederland massaal naar de stembus stormt. De Europese verkiezingen staan na 5 jaar weer voor de deur. De Europese Unie is nogal een ingewikkeld systeem. Dit mag je er uiteraard niet van weerhouden om aanstaande donderdag je favoriete Europarlementariër een hart onder de riem te steken. Graag help ik je een beetje door dit Europese spinnenweb heen. Niet stemmen is namelijk geen optie. 

“WACHT! Waar gaan de Europese verkiezingen eigenlijk over?”

Het antwoord op deze vraag is kort en bondig: het Europees Parlement. Leuk, maar met dit kort en bondige antwoord zijn we nog nergens. Ga er even goed voor zitten, daar gaan we!

De Europese Unie telt 28 lidstaten en bestaat uit een flinke handvol belangrijke instituten. Hierbij de vier belangrijksten in een notendop:

 • Europese Commissie
  • Een team van commissarissen, één uit elke lidstaat. Frans Timmermans vertegenwoordigt Nederland.
  • Doet wetsvoorstellen en beheert het geld. Ook wel bekend als ‘het dagelijks bestuur’.
 • Europese Raad
  • Staatshoofden en regeringleiders van de lidstaten. Mark Rutte, represent!
  • Bepaalt het algemene politieke beleid en de prioriteiten van de Europese Unie.
 • Raad van de Europese Unie
  • Één minister uit elk EU-land, afhankelijk van het beleidsterrein. Als er bijvoorbeeld over geldzaken gebabbeld wordt, komen de ministers van Financiën bij elkaar.
  • Vertegenwoordigt de regeringen van de lidstaten, stelt EU-wetgeving vast en coördineert het EU-beleid.
 • Europees Parlement
  • 751 rechtstreeks gekozen leden. Gekozen door stemgerechtigden in de EU.
  • Houdt zich bezig met wetgeving, toezicht en begroting. Bevindt zich voornamelijk in Brussel.

De naderende verkiezingen gaan dus over het laatste instituut: het Europees Parlement. Donderdag is het aan ons, stemgerechtigden in de EU, om de 751 Europarlementariërs te kiezen.

This time I'm voting in de ballenbak
Je favo wannabe-influencers in de ballenbak

“Is dat Europees Parlement echt zo belangrijk voor mij dan?”

JA! Weer zo’n kort en bondig antwoord, lekker Sen! Dit vraagt natuurlijk wel om een kleine onderbouwing.

Het Europees Parlement maakt geen wetten, maar besluit wel – namens het volk, ja, daar val jij ook onder – welke wetten er wel en niet doorkomen. Verdere taken zijn bijvoorbeeld het vragen aan de Commissie om met wetsvoorstellen te komen, kiezen van de voorzitter van de Commissie en het behandelen van burgerpetities. (-> Sensatie! Niets lijkt ons Nederlanders ervan te weerhouden om een burgerinitiatief te starten. Songfestival 2020 in Leeuwarden of Koningsdag terug naar 30 april? Petities.nl!)

“Kun je nu gewoon even concreet zijn?”

Maar natuurlijk. Voor het gemak betrek ik het op mezelf. Ik volg onderwijs bij onze zuiderburen. Soms boek ik impulsief een weekendje Berlijn, Stockholm of Londen om vriendjes te bezoeken. Vorig jaar werkte in een maandje in Italië en met regelmaat denk ik terug aan die zieke wreckdive op Cyprus van een aantal maanden geleden.

Ik ben 21 jaar oud en ik heb, thank god, nog geen oorlog meegemaakt. Wettelijk gezien heb ik dezelfde kansen als mijn mannelijke medemens. Met mijn Nederlandse paspoort kan ik 125 landen zonder visum betreden. En hulde aan de democratie: ik mag stemmen.

Duhh, dat is toch allemaal vanzelfsprekend? Nou, eigenlijk niet. Dit alles wordt mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie. Thanks, Europese Unie! 

Nu ben ik er 100% van overtuigd dat jij een lijstje hebt dat lijkt op bovenstaande opsomming. Als je dit eens opschrijft en je opnieuw afvraagt of dat Europees Parlement wel echt zo belangrijk voor jou is… Komt ons kort en bondige antwoord dan toevallig ineens heel sterk overeen?

“Oké, dus we stemmen voor een nieuw Europees Parlement en het is belangrijk. Op wie kan ik stemmen?”

Je stemt donderdag op een Nederlandse partij. Je kunt niet op een partij van een andere lidstaat stemmen. Nederland heeft 26 zetels in het Europees Parlement. Het aantal zetels per lidstaat is afhankelijk van de grootte van het EU-land. Om te voorkomen dat kleine landen als Luxemburg en Malta niets te zeggen hebben is er  een systeem waarbij de stem van kleine landen zwaarder weegt dan die van grote landen. Voor je beeldvorming: het minimum aantal zetels is 6 (Malta) en het maximum is 96 (Duitsland).

Zoals je weet hebben we te maken met 28 lidstaten. Deze lidstaten hebben allemaal verschillende partijen. Als al deze partijen hun eigen mening zouden doordrammen, wordt het een eindeloos, langdurig zooitje. Daarom zitten de partijen die goed met elkaar overeen komen bij elkaar in een fractie, dit kun je zien als een soort grote partij. Binnen een fractie worden verschillende lidstaten vertegenwoordigd met allemaal dezelfde politieke ideologie. Dus niet Nederlanders bij Nederlanders, maar wel liberalen bij liberalen.

Zetelverdeling na 2014 Europees Parlement
Samenstelling EP na verkiezingen 2014, via Wikipedia 
Verdeling zetels partijen
 Bijbehorende partijen, via Wikipedia

“Fracties, vertel meer!”

Klinkt erg sexy inderdaad. Hoewel je in eerste instantie stemt op een Nederlandse partij, komt je stem uiteindelijk terecht bij één van deze fracties. Momenteel zijn er acht fracties, een clubje niet-fractiegebonden leden en een aantal verkiesbare partijen van wie nog niet bekend is bij welke fractie zij zich zullen aansluiten.

1. European People’s Party (EPP)

Met 216 zetels momenteel de grootste fractie in het Europees Parlement. De EPP zijn (centrum)rechtse Christendemocraten die zich baseren op de Bijbel en christelijke traditie. Nederlandse bijdrage komt van het CDA.

2. Socialists & Democrats (S&D)

Progressieve democraten en socialisten die een milde, centrumlinkse vorm van politiek voeren. Momenteel hebben zij 189 zetels en zijn de tweede grootste fractie in het EP. Uit Nederland worden zij versterkt door de PvdA.

3. Alliance of Liberals and Democrats for Europe (ALDE)

De partij voor liberalen en democraten, zoals de naam doet vermoeden. De fractie telt op dit moment 68 zetels en bevindt zich in de coalitie. Uit Nederland vinden we hier zowel D66 als de VVD. Huh? Ja, in Nederland vrij uiteenlopende partijen. Maar toch twee liberalen, dus in het Europees Parlement samen in een fractie. D66 zit hier wel meer op centrum, en VVD op rechts.

4. European Conservatives and Reformists (ECR)

Met 71 zetels de grootste partij binnen de oppositie. De ECR zijn conservatieven en en gereformeerden. De fractie bestaat uit conservatieve en religieuze standpunten. Nederlandse bijdrage komt van de SGP en ChristenUnie. Na de verkiezingen wil ook Forum voor Democratie zich aansluiten bij de ECR, daar is de ChristenUnie op zijn beurt dan weer niet zo blij mee.

5. Greens-European Free Alliance (Greens-EFA)

Fractie met veel klimaatgerelateerde speerpunten. Over het algemeen vrij links. Green-EFA beschikt nu over 52 zetels en wordt vanuit Nederland vertegenwoordigd door GroenLinks. Ook De Groenen en de Piratenpartij zullen zich aansluiten, mits zij zetels behalen.

6. European United Left-Nordic Green Left (GUE-NGL)

Net als Green-EFA, heeft deze fractie 52 zetels. De GUE-NGL voert een links beleid en verzet zich tegen het neo-liberale karakter van de EU. Partij voor de Dieren en de SP versterken GUE-NGL vanuit Nederland.

7. Europe of Freedom and Direct Democracy (EFDD)

Eurosceptici die voor directe democratie zijn. Voeren een rechts (populistisch) beleid. Heeft 45 zetels, maar krijgt vanuit Nederland geen bijdrage.

8. Europe Nations and Freedom (ENF)

Met 35 zetels de kleinste fractie in het Europees Parlement. Wederom Eurosceptici met een nationalistisch, far-right beleid. Vanuit Nederland vinden we hier de PVV terug.

9. Non-Inscrits (NI)

Europarlementariërs die zich niet bij een fractie hebben aangesloten. NI beschikt over 22 zetels. Over het algemeen EXTREEM extreemrechts (openlijk racisme, nazisme en anti-LGBTQ+). Nederland wordt hier niet vertegenwoordigd.

10. Fractie onbekend

Van de volgende verkiesbare partijen is nog onbekend bij welke fractie zij zich zullen aansluiten. De eerste vraag is of zij wel genoeg stemmen krijgen om zetels te behalen. Allereerst Volt, een pro-Europese partij die staat voor meer invloed van de burgers in de EU. Dan Jezus Leeft, een partij die een samenleving wil creëren naar de visie van Jezus en tot slot DENK, een tegengeluid tegen de opkomst van extreemrechts.

Nederlands paspoort met #thistimeimvoting-button

“Ik weet eigenlijk nog steeds niet zo goed wat ik nu moet stemmen…”

Geen probleem, dan gooi je er toch even een stemwijzer tegenaan?

Verder kun je een kijkje nemen op:

Geen excuusjes!

Dus, je komt niet langer weg met excuusjes als “ik heb me er niet in verdiept” of “de Europese verkiezingen zijn niet belangrijk voor mij”. Helaas! Ik wens je heel veel plezier met het stemmen aankomende donderdag. Moge u allen de juiste keuze maken.

En oh ja, voel je vooral geen prutser als je denkt er de ballen verstand van te hebben. Ik vertelde namelijk vorige maand in Steenkolenengels op de Instagram story van @europeanparliament (190K volgers) dat ik niet eens wist dat de Europese verkiezingen bestonden. Dat kreeg vervolgens ook nog een plekje op de Instagram feed van @epinnl. Oeps.    

Dit bericht bekijken op Instagram         

‘Wij gaan ook sowieso stemmen!’ @sennabrammer & @xkaren_ Stem jij ook op 23 mei bij de Europese verkiezingen? Kijk op www.ikstemdezekeer.eu #EP2019 #ikstemdezekeer #thistimeimvoting #europeseverkiezingen #vote

Een bericht gedeeld door EPinNL (@epinnl) op 18 Apr 2019 om 1:02 (PDT)

20 mei 2019 voor Isle of Sen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s