STELLINGNAME. de podcast – kun je zowel journalist als activist zijn?

“Kom Sen, we gaan een podcast maken,” oppert een van mijn beste vrienden. “Wij hebben altijd zulke fijne discussies. Hoewel jouw mening vaak lijnrecht tegenover de mijne staat, lukt het ons altijd weer om elkaar ergens in het midden te vinden. De rest van de wereld mag meegenieten van onze nuances!” zegt hij met volle overtuiging.

Fijne verjaardag, Senna!

Klinkt tof, zo’n podcast – is mijn eerste gedachte. Al is het alleen maar om te oefenen met verschillende audio- en interviewtechnieken. De gedachte die daarop volgt, bevat louter aarzeling. Zo vrijmoedig mijn idealen, denkbeelden en meningen de wereld in slingeren? Ik heb er mijn twijfels over. Enerzijds omdat ik niets liever wil dan journalist worden, anderzijds omdat ik bang ben dat mijn idealen, denkbeelden en meningen worden weggezet als ‘activistisch’.

Op de dag van mijn drieëntwintigste verjaardag krijg ik van deze bewuste vriend een podcast microfoon. Een niet zo subtiele hint van een niet zo subtiele man. Hij laat me dan ook direct weten dat het tijd is om “zo snel mogelijk tot actie over te gaan”. De microfoon staat sindsdien op mijn bureau. Door de dagelijkse confrontatie met dit interessant ogende object, begint het idee van een podcast maken steeds verleidelijker te worden. Echter, met het toenemen van die verleiding, groeit ook de schrik voor het activistische.

de podcast microfoon inclusief popfilter die me continu aanstaren

Activismevrees

Ik betrap mezelf steeds vaker op deze schroom. Het stoort me. Als er iets is dat ik hevig kan adoreren aan mensen, dan is het wel morele verantwoordelijkheid, strijdlust voor ‘de goede zaak’ en het lef om de status quo te laten kraken. Waarom dan toch zo’n vrees voor de mogelijke activist in mijzelf? Wel, zoals eerder gezegd: ik wil niets liever dan journalist worden. En precies dáár wordt het lastig.

Want een journalist, die dient toch objectief te zijn? Of juist neutraal? Mag die eigenlijk een mening hebben en zo ja, daarvoor uitkomen? En kan de journalist wel serieus genomen worden als die doordeweeks op de redactie zit en in het weekend voorop de barricade staat? Kortom: kun je zowel journalist als activist zijn? Prangende vragen waar noch ik, noch mijn lectoren, noch Google zo 1, 2, 3 een antwoord op lijk te hebben. Tijd voor een onderzoek. Een onderzoek naar het spanningsveld tussen journalistiek en activisme.

STELLINGNAME. de podcast

Dus die podcast, die kwam er. Overigens niet over de ongevraagde meningen van mij en de eerder genoemde vriend. Nee, in de podcast STELLINGNAME. heb ik het genoegen met acht journalisten en mediamensen uit Nederland en België. Ik leg hen het vuur aan de schenen door ze te onderwerpen aan uitspraken van professors, mediaorganisaties, Twitter cowboys, collega-journalisten en wetenschappers.

Zij analyseren deze uitspraken met een kritische en deskundige blik, nemen vervolgens stelling en brengen daarmee stukje bij beetje de uitersten van het spanningsveld in kaart. In drie hapklare delen van ongeveer een kwartiertje luisterplezier per stuk, komt er langzaam maar zeker een antwoord op de vraag: kun je zowel journalist als activist zijn?

Deel 1 – objectief en neutraal

In het eerste deel hoor je Karin De Ruyter, Hans van Scharen en Pieter Bauwens. Zij nemen stelling over objectiviteit en neutraliteit.

Het is aan jou!

bron

DEEL 2 – mening EN BELANGENBEHARTIGING

Aan het woord in deel 2: Thomas Bruning, Mirlanda Valmond Van Hoyweghen en Karl Van den Broeck. Zij nemen stelling over meningen en belangenbehartiging.

En, wat denk jij?

bron

Deel 3 – Journalistiek en activisme

In de derde en laatste aflevering luister je naar Alexander Pleijter, Thomas Bruning en Milou Deelen. Zij nemen stelling over journalistiek en activisme.

Jouw beurt om stelling te nemen!

Ik, de journalist

Met veel plezier en grote interesse heb ik het spanningsveld tussen journalistiek en activisme mogen verkennen. Dit onderzoek heeft veel van mijn vragen beantwoord en zoals dat gaat, ook een heleboel nieuwe vragen opgeroepen. STELLINGNAME. spoort me aan tot reflectie, dient als voedingsbodem voor discussie en schetst een helder vertrekpunt. Ik kan beginnen met het vormgeven van de rol die ik als journalist wil innemen.

Speciale dank aan Karin De Ruyter, Hans van Scharen, Pieter Bauwens, Thomas Bruning, Mirlanda Valmond Van Hoyweghen, Karl Van den Broeck, Alexander Pleijter en Milou Deelen.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s