Verzameling

Wat doe jij online, in vredesnaam?

In opdracht van Bevrijdingsfestival Alkmaar produceerden Zilver Dirks, Nathalie Kamp en ik een film voor de Nationale Vredesweek 2021. Vier jongeren delen hoe zij omgaan met online haat, wat zij bijdragen aan online vrede en veiligheid en hoe het internet een fijne plek voor iedereen kan zijn.

STELLINGNAME. de podcast – kun je zowel journalist als activist zijn?

“Kom Sen, we gaan een podcast maken,” oppert een van mijn beste vrienden. “Wij hebben altijd zulke fijne discussies. Hoewel jouw mening vaak lijnrecht tegenover de mijne staat, lukt het ons altijd weer om elkaar ergens in het midden te vinden. De rest van de wereld mag meegenieten van onze nuances!” zegt hij met volle overtuiging.

SDG-Helden voor Innovatieraad Alkmaar

De videoreeks ‘SDG-Helden’ geeft een podium aan Alkmaarders die zich bezighouden met een of meerdere Sustainable Development Goals. Film, montage en productie in samenwerking met Nathalie Kamp en Gregory Chong in opdracht van Innovatieraad Alkmaar.

Turning networking into a sport

Was I immediately overwhelmed with nerves when I heard that I had been selected as one of the winners of the Youth4Regions programme? You bet I did! I wasn’t nervous because I was going to meet other aspiring journalists. Nor because there was a trip from Amsterdam all the way to the Heart of Europe ahead of me. Not even because there was a slight chance that I would run into Chancellor Angela Merkel. No, no nerves for that. I was nervous because I would have to network. I repeat: to network.

Fotoreportage Klimaatalarm 2021 Alkmaar

Klimaatalarm Alkmaar – 14 maart 2021. Een minuut alles uit de kast trekken om zoveel mogelijk herrie te maken. Een minuut pollepels op pannen, fluitjes, stoffers tegen blikken, toeters en luidkeels geschreeuw. Een minuut zicht- en hoorbaarheid voor de eis van een eerlijk klimaatbeleid. Een minuut die uiteindelijk wel vijf minuten aan bleef houden. 

Shuffle Stemt – Meer jongeren naar de stembus TK21

Januari 2021 – Nathalie Kamp en ik zijn het er unaniem over eens: deze verkiezingen moeten er véél meer jongeren naar de stembus. Vanuit deze overtuiging maakten we de videoreeks Shuffle Stemt voor het platform Shuffle Magazine. We gaan in drie video’s de dialoog aan met verschillende jongeren over de democratie, het nut van stemmen en het belang van de vertegenwoordiging van de idealen van jongeren.

Waarnemend burgemeester Emile Roemer: “Ik ben een ongelooflijke fan van heavy metal”

Gedreven politicus, gezellige Brabander, heavy-metalfan, vader van twee, stiekeme spijbelaar, basisschoolleerkracht, oud-fractievoorzitter van de SP en nu óók waarnemend burgemeester van onze – in zijn woorden – fantastisch mooie stad: Emile Roemer. Shuffle vroeg hem het hemd van het lijf over Alkmaar en de Alkmaarders, de jongere die hij vroeger was en de politicus die hij nu is.

Jong & risicogroep: “Het is te gemakkelijk om je gezondheid voor lief te nemen”

Hij is nog lang geen 70 jaar oud en op het eerste oog zie je aan de buitenkant niets dat afwijkt. Toch behoort Robbe (19) tot de risicogroep van het coronavirus. In augustus 2018 liep hij een klaplong op als gevolg van een surfongeluk. Hij werd direct geopereerd, maar kampt twee jaar later nog steeds met de complicaties die zijn opgetreden tijdens deze operatie.

COVID-19 toont noodzaak van E-health in Europese GGZ

De getroffen maatregelen naar aanleiding van de COVID-19-pandemie vragen om buitengewone adaptiviteit van zowel hulpverleners als hulpbehoevenden in de geestelijke gezondheidszorg. Noodgedwongen vindt therapie plaats via videobellen en wordt dagbesteding vervangen door online opdrachten. De GGZ digitaliseert nog altijd op een langzaam tempo, maar de coronacrisis toont aan dat er op gebied van E-health geen tijd meer te verliezen valt.

Oh, hoe ik je haatte

Lief, mooi lichaam,
Ik weet niet zo goed waar ik moet beginnen. Een excuus zou wellicht op zijn plek zijn. Ik betwijfel of je daar iets aan hebt. Of ik daar iets aan heb. Hoewel ik vaak het idee heb dat we mijlenver van elkaar staan, zal er nooit iets of iemand dichterbij komen. Jij en ik, wij zijn al tweeëntwintig en een half jaar de meest onlosmakelijk verbonden tegenstellingen. Fysiek en mentaal. Uiterlijk en innerlijk. Apparaat en gedachtegang. Buitenkant en binnenkant. Lichaam en ziel.

Hier mag je me liefhebben

Ken je ze, die stevige knuffels die je geeft wanneer je een vriend of vriendin begroet? Mijn oudste vrienden en ik doen dat dus niet. Misschien soms. Eigenlijk zelden. Met mijn ‘oudste vrienden’ bedoel ik mijn langste vrienden. Niet omdat ze oud of lang zijn, integendeel zelfs. Mijn oudste en langste vrienden zijn mijn oudste en langste vrienden omdat deze vriendschappen voor mij in veel opzichten omvangrijk zijn. Zo zijn ze bijvoorbeeld omvangrijk in jaren, in goede gesprekken, in getrotseerde ellende en in gelachen tranen. Echter, niet in stevige knuffels

Shuffle bespreekt taboe: eenzaamheid onder jongeren

‘Eenzaamheid?’ herhaalt een vlotte meid van 16 jaar de kern van de vraag bedenkelijk. ‘Dan denk ik toch vooral aan ouderen,’ zegt ze. ‘Oké, maar wat nou als blijkt dat meer dan 45% van de jongeren in Alkmaar zich regelmatig eenzaam voelt?’ wordt haar voorgelegd. ‘Nee toch? Jeetje! Zoveel?!’ roept ze vol ongeloof.

Op de drempel van Utopia

Volgens Kishore Mahbubani staan we misschien wel op de drempel van Utopia: de mensheid wordt er steeds gelukkiger op. Waarom we dit niet groots vieren? Waarschijnlijk omdat we verslaafd zijn geraakt aan nieuws. “We besteden aandacht aan incidenten, niet aan langduriger trends,” stelt Mahbubani vast in zijn boek ‘Is het westen de weg kwijt?’.

Daar moet een piemel in

‘DAAR MOET EEN PIEMEL IN, DAAR MOET EEN PIEMEL IN!’ Luidkeels wordt er tot drie keer aan toe hetzelfde riedeltje geroepen, ondersteund door bonkende vuisten op het hout van de tafel. Ongemakkelijk lopen mijn vrouwelijke medemens en ik deze trieste bedoening voorbij. Ik neem een slok van mijn veel te sterke Cuba Libre. Zonder twijfel hebben zij er ook al een aantal achterover getikt. Toch blijf ik me afvragen… Wordt het feit dat ik me zit druk te maken om hun seksistische geblèr gerechtvaardigd door de alcohol die rijkelijk vloeit onder deze groep mannen?

Marcel en de neuspiercingfascinatie

“Tupac, jonge!” zegt een grote, stoer-ogende jongen van eind twintig. “Je kunt wel stellen dat hij de trend heeft gezet. Daarom zit die van mij ook aan de rechterkant!”. Neuspiercings. Waar je ook kijkt, vandaag de dag zie je ze overal.

Ze is een monster

Onopgemerkt maar zeer treffelijk neemt ze plaats. Met het aanzicht van de kale bomen heeft ze niets te maken. Ook niet met de omwenteling van een levendig groene omgeving naar een betoverend geeloranje decor. Nee, haar heuse intrede maakt ze pas wanneer de kou zorgt voor continue bibberingen en de dagen alsmaar korter en donkerder worden.

Maak kennis met: Mehdi’s familie

Drie keer in de week logopedie: €180,- per maand. Bijdrage voor school: €50,- per maand. Buitenschoolse opvang: €25,- per maand. Kosten voor de taxi: €60,- per maand. Laten we voor het gemak de kosten voor de driemaandelijkse trip naar de dokter in Rabat achterwegen houden. Even rekenen… Exact, we komen op een maandelijkse totale kost van €315,-.

Maak kennis met: Oubay’s familie

Wanneer het driejarige zoontje van Lemya overlijdt, verliest ze zichzelf in een depressie. Een aantal jaar later brengt ze een dochter ter wereld. Desondanks de komst van dit wondertje voelt Lemya zich nog steeds erg depressief. Ze wordt opnieuw zwanger en haar zoontje Oubay blijkt direct bij de geboorte de liefde van haar leven.

Thanks, Europese Unie! – De verkiezingen

Nog maar 3 dagen totdat Nederland massaal naar de stembus stormt. De Europese verkiezingen staan voor de deur. De Europese Unie is nogal een ingewikkeld systeem. Dit mag je er uiteraard niet van weerhouden om aanstaande donderdag je favoriete Europarlementariër een hart onder de riem te steken. Graag help ik je een beetje door dit Europese spinnenweb heen. Niet stemmen is namelijk geen optie. 

Meneer Kraslot, de hoofdprijs van mijn zondagavond

Beste meneer Kraslot,
Wanneer ik uw naam op de lijst met arrivals zie staan, maakt mijn hart een dansje. Ik denk dat we kunnen vaststellen dat u gemiddeld een keer in de maand een bezoekje brengt aan The ASH en dat u gemiddeld altijd op zondagavond rond de klok van 7 uur arriveert.

Beste Baco-jongen, fijne Internationale Vrouwendag

Beste Baco-jongen,
Mijn stiefbroertje en ik drinken een biertje op het Waagplein. Ik wil er zeker van zijn dat het goed met hem gaat, dus vraag hem naar zijn huidige staat van zijn. Hij antwoordt “ja, het gaat eigenlijk wel lekker. Ik ben druk bezig en verdien geld, dus het gaat goed.”. Ellendeling die ik ben leg ik hem de stelling voor of geld dan écht een indicatie van geluk is.


Keep up with me!

Krijg nieuwe projecten als eerste in je mailbox.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s